Mjukkakor

Eftersom vädret har varit urkasst här hos oss och det har ju inte direkt lockat att påta i trädgården precis, så har jag roat mig med att baka. Bland annat blev det mjukkakor eftersom jag hade testat att göra "kaffeost" och fick en stor bunke vassle över.
De är lättbakade och jättegoda med smör och ost... Av denna sats gjorde jag 16 stycken, då blir det plats med två på varje plåt och det går lite snabbare att grädda.
7,5 dl vassle (går bra med tex lättmjölk med)
1 dl matolja eller smält smör
1,5 dl ljus sirap
50 g jäst
ca 1 kg rågsikt
lite salt
 
Fingervarm vassle blandas med det övriga till en smidig deg. Jäs 40 minuter. Kavla ut till tunna kakor som sedan kavlas med kruskavel. Låt jäsa under bakduk och grädda i 275°.
 

April, april...

 Så här ser det ut hos mig idag. För en stund sedan var det rätt soligt och plötsligt blev det snöstorm. Temperaturen har halkat ner till nollan och det blr inet trädgårdsarbete idag utan förmodligen kommer jag att hänga över mina läxböcker, vilket i och sör sig är nyttigt med.
 
Förresten, Recept på god marinad till kyckling: Ca 2 kg kycklinglår, 250 ml vitt vin, 5 msk olivolja, 3 msk grovkornig senap, 3 msk vitvinsvinäger, 3 msk örtkryddor (Provence) 3 vitlöksklyftor, 1 msk grovt havssalt och röd hackad Chili.
Låt marinera minst 4 timmar. Grilla.